Царят успокои актива: НДСВ не се разпада
Царят успокои актива: НДСВ не се разпада / netinfo

Въпросът за излизане на НДСВ от управляващата коалиция не е на дневен ред. Това коментира лидерът на партията Симеон Сакскобургготски след срещата си с областни и общински координатори на партията. Сакскобургготски съобщи, че през април ще има извънреден конгрес на НДСВ, който ще бъде ключов форум за бъдещето на жълтите. Тогава се очаква да бъде променено и името на партията.

Всички ние сме един отбор и то печеливш – всякакви внушения, че партията се разпада или разцепва, нямат основание и не бива да си позволим членовете ни да се влияят от слухове – е казал пред местните координатори Симеон Сакскобургготски. Пред журналисти той отрече срещата да е била свикана заради слуховете, че НДСВ се разпада. Ако беше заради слуховете – от толкова време се говори за разпадането на НДСВ, че щяхме да имаме по една среща на седмица, каза лидерът на жълтите.

Той е обяснил и защо ръководството на жълтите реши да нямат собствен кандидат за президентските избори, въпреки очакването на мнозинството в НДСВ. Резултатът от това наше решение ще се види по-нататък, обясни Сакскобургготски след срещата. Олимпийският принцип е нещо, което важи в спорта, но не винаги в политиката, добави той.

Лидерът на НДСВ потвърди, че и на тази среща е бил повдигнат въпроса за излизане на жълтата партия от тройната коалиция – искане, което местните активисти направиха преди два месеца. Това е въпрос на мнение – разбира се трябва да се прецени, но това по никакъв начин не означава, че темата е на дневен ред, каза Симеон Сакскобургготски.

Симеон е поставил на координаторите конкретни задачи, свързани с подготовката за местните избори догодина и ги е призовал да не се поддават на внушенията за задкулисни договорки и сделки, които целяли само дискредитирането на НДСВ.

Запитан за кандидатурата на Меглена Кунева за еврокомисар Сакскобургготски коментира, че текат разговори в управляващата коалиция. Тя има много голяма заслуга, но трябва да се види първо мнението тук в България и това на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, защото в крайна сметка това ще са хора, които ще работят с него, добави лидерът на НДСВ.