Царят прогони петима бунтари от НДСВ
Царят прогони петима бунтари от НДСВ / netinfo

Близо шест месеца след скандала на третия извънреден конгрес на НДСВ тази вечер от жълтата партия и от парламентарната група бяха изключени Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Борислав Великов, Владимир Дончев и Атанас Щерев. Предложението за изключването на петимата е направено лично от лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски на съвместното заседание на жълтата група и Политическия съвет на партията.

Три часа жълтите обсъждаха резултатите от местните избори и централата излезе с решение за стягане на организацията в НДСВ. Разделението в редиците на НДСВ дойде след скандала около избора на ново ръководство на конгреса през юни. И завърши тази вечер според част от жълтите с изключването на петима депутати от бившето ръководство, нарочени за „бунтари”.

Присъстващите членове на Политическия съвет на НДСВ без проф. Огнян Герджиков са подкрепили изключването на Панайотов, Ралчев, Дончев, Великов и Щерев от партията. 30 депутати от ПГ са подкрепили искането на лидера петимата да бъдат изключени и от групата, 8 са гласували против, а 5-ма са се въздържали. Посоченият мотив за изключването - политически действия, с които се уронва доброто име на НДСВ и се пречи на доброто име на партията.

Председателят на ПГ Пламен Моллов обясни случващото се така: „Това действие има за цел да консолидира нашите редици. Недопустимо е някой да поставя собствени интереси, виждания, разбирания над общоприетите като партийна политика, партийно поведение”.

„Тези наши петима колеги създадоха, провеждаха методично и олицетворяваха по всевъзможни начини една вторична – паралелна, различна линия на политическо поведение”, каза Станимир Илчев.

Илчев уточни, че изключването на Борислав Ралчев, Борислав Великов и Пламен Панайотов е свързано с подадените жалби срещу регистрацията на решенията от конгреса на НДСВ. В първите дни на септември лично Симеон Сакскобургготски даде ултиматум на тримата да съдействат за оттеглянето на подадените жалби или да подадат оставка. Тогава тримата обясниха, че не могат да влияят на решенията на онези членове на партията, които са оспорвали легитимността на конгреса.

От петимата изключени само Пламен Панайотов не присъства на заседанието. Първи, още преди да бъде изключен, си тръгна от заседанието Атанас Щерев. Депутатът, който след местните избори поиска оставката на цялото ръководство начело със Симеон Сакскобургготски заради провала на НДСВ на вота, съобщи, че сам е обявил излизането си от партията и от групата, след като лидерът е казал, че Щерев се чувства некомфортно в НДСВ.

Ето какво каза още Щерев:

„Беше много точна неговата формулировка, че аз се чувствам некомфортно в НДСВ. Там, където не се прави политика. Тази катастрофа за изборите се дължи на политическото ръководство на НДСВ, начело с нашия лидер, разбира се. На практика се води една политика на закриване на НДСВ. Ако това е целта, то политиката се прави добре”.

Изключването на петимата стана близо месец след като беше избран нов председател и ново ръководство на ПГ на НДСВ и беше променен правилника на групата, който изискваше поне две трети мнозинство при гласуването, за да бъде изключен народен представител.

На заседанието бяха избрани и трима заместник-председатели на партията. Това са Милен Велчев, Марина Дикова и Илия Лингорски.