Царят към НДСВ: Не влизайте в политически войни
Царят към НДСВ: Не влизайте в политически войни / снимка: Sofia Photo Agency

Максимална мобилизация на жълтите структури на изборите за евродепутати и на местния вот – за това призова лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски пред Националния съвет на партията.

Въпреки очакванията, конгресът на НДСВ да бъде преди евровота – през април, Националният съвет насрочи извънредния форум за 3 юни. Причините за по-късната дата бяха обяснени от двамата заместник-председатели на партията Милен Велчев и Соломон Паси. Според Велчев конгресът би отнел време и енергия от подготовката на изборите за Европейски парламент, а и точно след тях било по-добре да се направи оценка на обществените нагласи. Крайно неподходящо е конгресът да променя името на партията непосредствено преди избори, а и юридически това отнема време, обясни и другият заместник-председател на НДСВ Соломон Паси.

При нормална избирателна активност и добро представяне от ръководството на НДСВ очакват партията да спечели поне трима евродепутати.

По време на заседанието Симеон Сакскобургготски призовал членовете на Националния съвет да избягват въвличането им в публични политически войни, защото това било хабене на ценна обществена енергия.

Милен Велчев определи като прибързано изявлението на премиера Сергей Станишев, че след гласуването по спорния текст от Закона за избор на евродепутати жълтите са част от нова управляваща коалиция с дясната опозиция. Целта ни е да имаме пълен мандат – страната ни няма нужда от предсрочни избори, каза Соломон Паси по повод думите на премиера Станишев, че левицата не се бои от предсрочен вот.

„Спорадични изявления на други политически субекти не сме обсъждали по време на Националния съвет – не можехме да отделим г-н Станишев дори като министър-председател от останалите политици”, беше лаконичният коментар на говорителя на партията Станимир Илчев, запитан дали изявлението на премиера е било предмет на обсъждане на днешното заседание на жълтите.