Шахматистката Нургюл Салимова даде своята първа пресконференция след завръщането си у нас. Българската гордост в спорта за първи път се изправи заедно с треньора си Живко Жеков пред медиите.

Салимова завърши на второ място в столицата на Азербайджан на 21 август. Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната Салимова при жените.

"Последните седмици и месеци бяха доста напрегнати и стресиращи за мен. В Баку успях да спечеля 6 мача, сред които победих и бивша световна шампионка. На финала изпуснах доста шансове. Не успях да спечеля купата, но вярвам, че играх достойно. Аз съм много горда с постигнатото, усетих подкрепата на много българи и хора по целия свят, благодаря за което. Наистина това ме зареди с много положителна енергия и ми показа, че трудът ми е оценяван и хората ме обичат. Благодаря за интереса и уважението", каза Салимова.

Нургюл Салимова
Георги Димитров

"С това класиране успях да придобия право да участвам на Турнира на претендентките, който ще се състои в Торонто през април 2024 г., където ще бъде избран противник на световната шампионка по шахмат за жени. Този турнир ще изисква много сериозна подготовка, но това правя от детството си, това ми е мечтата, радвам се, че съм успешна засега", посочи още златното ни момиче в шахмата. 

"Даже и в момента усещам, че всичко е някак си различно след този успех. Самата аз се чувствам по-уверена от шахматна гледна точка, видях, че не съм толкова далеч от най-добрите в света. Вярвам, че са нужни може би допълнителни треньори, тъй като това е много сериозен турнир, това е възможност, която не се появява всеки ден, да играеш в Турнира на претендентките. Но преди това има и други турнири, така че никога не съм спирала да работя", допълни Нергюл Салимова.

„Най-голямата ми мечта и цел е да бъда световен шампион в шаха за жени, да си подобрявам играта, да се подобря и да израсна като човек, тъй като всички тези неща оказват много голямо влияние - психиката, държанието... Мечтая да стана просто гросмайстор“, каза още тя.

Нургюл Салимова
Георги Димитров

Нургюл Салимова
Георги Димитров

Треньорът ѝ Живко Жеков заяви, че много се гордее с нея. 

"Щастлив съм, не беше никак лесно, за мен тя направи подвиг. Надявам се това да даде още един силен тласък за детския шахмат. Вярвам, че предстоят добри години за българския шахмат, това класиране се надявам да стимулира държавата, институциите, пък и спонсорите", посочи Жеков.

От своя страна президентът на Българската шахматна федерация 2022 Васил Антонов заяви, че Федерацията е поела ангажимент да осигури финансово подготовката на Салимова за Турнира на претендентките, както и през следващите две години. 

Нургюл Салимова
Георги Димитров

„Нургюл, ти си вдъхновение за всеки българин. Донесе ни много радост и много гордост. Показа голям ум, сърце и сила. Постижението ти е изключително, ти вече си фактор в световния шахмат и конкуренцията трябва да се съобразява с теб. Поздравявам те от името на Министерството на младежта и спорта и ти пожелавам всяка титла, към която се устремиш, да бъде твоя“. С тези думи по-рано през деня министърът на младежта и спорта Димитър Илиев се обърна към финалистката от Световната купа по шахмат в Баку – Нургюл Салимова. Илиев я награди с почетен плакет на ММС за изключителен успех и подчерта, че както тя, така и треньорът ѝ Живко Жеков ще бъдат премирани за постижението, посочи БТА.

В рамките на проведената среща Нургюл сподели за предизвикателствата по време на турнира в Азербайджан и кои са следващите важни състезания, за които тя се подготвя.

Министър Илиев отбеляза, че по време на Световната купа в Баку обществото ни със затаен дъх проследи ходовете на Нургюл, а постижението й постави темата шахмат във фокуса на вниманието, включително стартира дискусия за изучаването му в училище.

В срещата на министър Илиев с Нургюл Салимова участваха също родителите ѝ, треньорът ѝ, председателят на Българската федерацията по шахмат 2022 (БФШ 2022) Васил Антонов, членът на УС на БФШ 2022 доц. Венета Петкова, юридическият съветник на БФШ 2022 адвокат Христо Митков, както и заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева. 

Нургюл Салимова и министър Димитър Илиев
БГНЕС

БГНЕС