Цар Киро – длъжник №1 на пловдивското ВиК
Цар Киро – длъжник №1 на пловдивското ВиК / снимка: Даниела Ковачева

Кирил Рашков от Катуница, известен като Цар Киро, е най-големият длъжник сред битовите клиенти на ВиК – Пловдив с неплатени сметки за около 10 хиляди лева, съобщиха служители на дружеството при акция за спиране на водата на некоректни платци от община Раковски. Ромският лидер, на чието име са партидите на цялата му фамилия, е подписал преди 6 години споразумение за разсрочено плащане, но след това е натрупал нов борч.

От ВиК не отговориха категорично дали ще му бъде спряна водата, както на клиенти с далеч по-малки борчове, или ще търсят ново споразумение с най-големия си длъжник.

На над 800 битови абонати към ВиК в Пловдивска област са издадени заповеди за спиране на водоподаването само за последните десет дни, съобщават от дружеството. Общият размер на задълженията е над 300 хил. лева.

От всички 11 експлоатационни райони на ВиК в Пловдивска област, само Лъки е без заповеди за прекъсване на водата. Ръководителят по фирмен контрол на дружеството Ангел Вълев обясни това с малкия брой роми сред населението.

Един абонат от Раковски с борч от 363 лева бе изключен от водопроводната мрежа по време първата демонстративна акция за принудително прекъсване на водоподаването на длъжници. Друг е платил дължимите 176 лева при пристигането на багера на ВиК, а до дома на трети длъжник служителите не получиха достъп.

Други новини от Пловдив