Цаконски призова всички производители да се включат в протеста
Цаконски призова всички производители да се включат в протеста / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Всички животновъди, млеко и месопроизводители да се включат в националния протестен митинг на фермерите, който ще се състои пред Министерството на земеделието и храните от 12 часа в сряда. За това призоваха Адриан Цаконски – лидер на Асоциацията на млекопроиводителите и Христо Друмев – председател на Националната развъдна асоциация на млеко и месопризводителите. Броят на стадата насочили се към гръцката граница се увеличава непрекъснато, обявиха още млекопроизводителите.

Лидерът на млекопроизводителите Адриан Цаконски бе категоричен, че протестите на животновъдите ще продължат до постигане на техните искания, които основно са за осигуряване на средства за целогодишно субсидиране на качественото мляко. „Ако трябва ние ще изградим барикади и ще започнем - с камъни ли ще се замеряме, с колци ли ще се бием, но ние няма да спрем дотук – позицията ни трябва да бъде ясна”, обрисува ситуацията Цаконски.

В знак на солидарност към протеста на млекопроизводителите се присъединиха и от браншовата организация на пчеларите и зърнопроизводителите. От своя страна Светлин Илиев от Асоциацията на частните агенции по заетост прогнозира, че проблема тепърва ще се задълбочава като допълни, че „утре ще тръгнат и пчелите”. „Ако искат могат да ги използват като оръжие – да натоварят два-три кошера и да ги пускат, пък който има алергия да му мисли. Ще има работа и за лекарите”, каза още той.

Броят на стадата отправили се към гръцката граница вече е 12, а броят на овцете е надхвърлил 2100, съобщи Бойко Синапов – председател на стачкуващите животновъди в Източните Родопи. По думите му едно стадо от 120 животни вече е прехвърлено на гръцка територия.