Цаконски прекратява временно протестите
Цаконски прекратява временно протестите / снимкa: Sofia Photo Agency
Националната асоциация на млекопроизводителите временно ще прекрати протестите – това каза председателят й Андриан Цаконски в предаването „Денят” на Дарик.

Днес Асоциацията на млекопроизводителите организира протести на граничните пунктове при Видин, Оряхово и Русе. „На трите места имаше около 1700-1800 души”, каза Цаконски. При протестиращите в Оряхово отиде и земеделският министър Валери Цветанов, който по думите на Андриан Цаконски е обещал, „че ще бъдат дадени пари на глава животно, че ще се търси решение за вноса на суровините за млеко- и месопреработка”.

На въпрос какво е накарало Цаконски да повярва на министъра, лидерът на млекопроизводителите отговори: „Ние и на Станишев му повярвахме, след това и на Плугчеива повярвахме, сега се надяваме министър Цветанов да застане твърдо на позицията, която е заел – да започнат дебати, да се реши как да се спре вносът от трети страни на суровините за млеко- и месопреработка”.

Освен във Видин, Оряхово и Русе, протести имаше и на магистралата край Стара Загора с организатор Бойко Синапов – председател на Асоциацията на животновъдите в България. В тази връзка Цаконски заяви: „Нашата асоциация гони единствено интересите на животновъдите, а асоциацията на Синапов вече изпълнява политическа поръчка и явно някакви лични амбиции”.