Цачева прави проверка за ордена на патриарх Вартоломей
Цачева прави проверка за ордена на патриарх Вартоломей / снимка: БГНЕС, архив

Соцлидерът Михаил Миков поиска председателят на парламента Цецка Цачева да спре публикуването в "Държавен вестник" на президентския указ, с който на Вселенския патриарх Вартоломей се присъжда орден "Стара планина".

Вартоломей иска България да върне реликви на Гърция

Няма информация нито на страницата на президента, нито на Министерския съвет на кое заседание е взето решение за награждаването на патриарха с този орден, обясни лидерът на БСП. В качеството си на председател на НС да не публикувате този указ до установяване дали е изпълнен целият фактически състав по присвояване на орден "Стара планина" в този случай, настоя той пред Цачева. Справка от вчера, която Миков е направил, показала, че указът все още не е публикуван.

Б. Димитров: Ще върна реликвите на Вартоломей, като ни върнат Западна Тракия

Председателят на НС отговори, че се присъединява към желанието на Миков да узнае дали е изпълнена процедурата, по какъв начин това е сторено, ще направя всичко възможно народните представители да имат информация. Цачева добави, че ако от президентството постъпи указът в "Държавен вестник", председателят няма правомощия да спре неговото обнародване. Ще се запозная с процедурата дали има такова решение и как се е стигнало до този указ, обеща тя.

На 9 ноември Вартоломей I бе награден от Росен Плевнелиев с най-високия български орден. След награждаването той поиска България да върне църковни ценности на патриаршията във Фенер, за който твърдеше, че били „заграбени" от градовете Ксанти, Драма и Сяр.

Снощи той беше изпратен с граждански протест. Демонстрантите скандираха по негов адрес „Недостоен".

Инициатори за визитата на Вартоломей в България са научни среди от БАН. Той беше обявен за „Доктор хонорис кауза" на академията от нейния председател акад. Стефан Воденичаров.