Цачева отстрани от пленарна зала Валентин Касабов заради обидни квалификации
Цачева отстрани от пленарна зала Валентин Касабов заради обидни квалификации / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на парламента Цецка Цачева отстрани от пленарна зала народният представител Валентин Касабов (ПФ) заради отправени обидни квалификации. Това стана след изявление, направено от председателя на "Атака" Волен Сидеров, от парламентарната трибуна.

В изявлението си Сидеров отправи критика към Патриотичния фронт. След изказването му Касабов поиска думата по процедура по начина на водене. Той призова председателя да не допуска "подобни народни представители със слабо изразени актьорски таланти, да разиграват мелодрами".

"Завършвам с едно изречение, което може да бъде поантата на всичко това, което гледахме и чухме - великият Путин и перхидроленият пудел е неговият пророк". Цачева заяви, че отстранява Касабов от залата заради това изявление.

Димитър Байрактаров (ПФ) заяви, че Цачева е злоупотребили с парламентарния правилник и поиска тя да уточни по кой текст е отстранен колегата му Касабов от заседание, защото той не бил отправил персонална обида, нито е изрекъл обидни квалификации, а използвал метафора. От кога НС и вие в частност като председател си позволявате да злоупотребявате с правилника и налагате наказание за метафора.

Цецка Цачева посочи, че има нарочно развита процедура и Валентин Касабов е в правото си да я упражни. Тя посъветва Байрактаров да прочете докрай правилника, защото е "стигнал до първите текстове само".

Според Правилника отстранения народен представител може да оспорва наложената дисциплинарна мярка пред председателя на Народното събрание в тридневен срок от налагането й.

Председателският съвет може мотивирано да потвърди, отмени или промени наложената дисциплинарна мярка.

От ПФ заявиха, че Валентин Касабов е внесъл в деловодството на парламента жалба срещу отстраняването си.