Цачева оправда депутатските отсъствия от залата
Цачева оправда депутатските отсъствия от залата / Sofia Photo Agency
Цачева обясни защо депутати отсъстват от пленарна зала
24439
Цачева обясни защо депутати отсъстват от пленарна зала
  • Цачева обясни защо депутати отсъстват от пленарна зала

До Великден новият избирателен кодекс да влезе на първо четене в пленарната зала. Такъв срок за изработването му даде председателят на парламента Цецка Цачева. Преди време премиерът поиска той да е готов до Нова година. Цачева обаче каза, че предпочита да се работи качественото, без да се бърза.

Тя направи отчет на свършеното през първата пленарна сесия на 41-то Народно събрание. Според Цачева вече са единични случаите на гласуване с чужди карти, а от януари догодина те ще бъдат невъзможни, защото тогава ще заработи системата за гласуване с биометрични данни.

Ето как парламентарният председател Цецка Цачева коментира увеличаващия се брой неоправдани отсъствия на депутати от пленарната зала, както се вижда от справките, които всеки месец се публикуват на страницата на Народното събрание в интернет: „В първите дни от работата на Народното събрание все още не бяха конструирани делегациите, все още нямаше пътувания на народни представители в различни европейски институции. Сега обаче е много динамична дейността на народните представители, не само по избирателни райони и в Народното събрание на Република България, но те участват в различни форуми, конференции и институции на ЕС. По тази причина, на вас вероятно ви прави впечатление, че залата като че ли не е толкова пълна, както в началото, но това е по уважителни, извинителни причини. Това, че народни представители ги няма в залата, не винаги означава, че те не работят и без причини отсъстват. Що се отнася до това, че в публикувания списък в интернет зачестява и броят на тези, които безпричинно са отсъствали, искам да ви припомня, че в отчитания период имаше немалко проведени частични избори в различни райони на страната, които няма как да станат без участие на народните представители".

През първата сесия на 41-то Народно събрание са приети 55 законопроекта от общо постъпили 135. Одобрени са 95 решения от внесени 105. Гласувани са седем декларации. 384 въпроса са задали депутатите към министрите от правителството на ГЕРБ, като най-активни в питанията си са били от Синята коалиция, левицата и „Атака". Най-малко въпроси са задали от ДПС и ГЕРБ. Общото парламентарно време за първата сесия на парламента към този момент е 235 часа, в рамките на които са проведени 53 редовни и три извънредни заседания.