Цацаров: Не може да се отрече, че такъв разговор е воден
Цацаров: Не може да се отрече, че такъв разговор е воден / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цацаров: Не може да се отрече, че такъв разговор е воден
63673
Цацаров: Не може да се отрече, че такъв разговор е воден
  • Цацаров: Не може да се отрече, че такъв разговор е воден

Няма съмнения, че разговорът между бившия премиер Бойко Борисов, ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов е бил воден.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров. За него остава въпросът дали в изнесените в петък записи присъства целият разговор или само част от него.

„Г-н Кокинов се опита да даде обяснение за този разговор. За мен основното бяха не нелицеприятните квалификации, които бяха дадени по отношение на колеги и по отношение на журналисти. Това, което за мен бе най-неприятно и за мен всъщност представлява най-голямото нарушение, е, че всъщност се оказва, че г-н Кокинов, непосредствено преди съвещанието в моя кабинет и преди обявяването на резултатите от проверката на прокуратурата за незаконно използване на специални разузнавателни средства на практика обявява, съобщава или може би дори предава явния доклад за тези резултати", обясни Цацаров.

„Нашата задача не е да вдигаме шум в момента. Нашата задача е да доведем няколко успешни дела до съд. Оттам нататък думата има съдът. Ние пък трябва да си докажем обвинителната теза", коментира още главният прокурор.

Цацаров не пожела да коментира дали има основание за наказателно производство, тъй като още от петък във ВКП има образувана проверка. Тя именно трябва да изясни дали има данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба. В хода на тази проверка ще бъдат снети обяснения от лицата, които са участвали в разговора, дали е автентичен записът, ще се търси и източникът на записа.

"Това, което е безспорно ясно до момента, бе съобщено и в петък. Искахме да имаме 100% увереност, че този запис не е резултат от законно използване на СРС - е, не е", заяви Цацаров.

Що се отнася до момента в разговора, в който Кокинов казва: „Ти си го избра", който се отнася до главния прокурор, Цацаров коментира, че това не го притеснява.

"Ще ме притеснява, ако стоя на едно място и не правя нищо. Опитвам се да правя това, което длъжността ми изисква", каза главният прокурор, цитиран от БГНЕС.

Той коментира, че има два пътя - единият е да си вършат работата, а вторият е да чакат. "Нямам никакво намерение да чакам, нямам никакво намерение да превърна едновременно с това прокуратурата в заложник на нечии интереси или, не дай Боже - участник в политическата игра в предстоящите избори. Прокуратурата не може повече да стои в процес на изчакване, тя просто трябва да си свърши работата", каза още Цацаров.