Цацаров иска ограничения за носенето на бурки на публични места
Цацаров иска ограничения за носенето на бурки на публични места / БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че законът за вероизповеданията се нуждае от доста сериозен ремонт с оглед на новите реалности, като трябва да се намери точният баланс между религиозната свобода и защитата на обществото.

Цацаров коментира това на пресконференция в Пазарджик преди началото на работна среща с Окръжната и Районната прокуратура.

В отговор на въпрос дали трябва да се ограничи носенето на бурки, главният прокурор изрази мнение, че "подобно ограничение трябва да съществува за публични места и най-вече за учебните заведения".

Молитвен храм в "Люлин" притесни хората, опасяват се за радикални идеи

"Темата трябва да бъде дискутирана много внимателно. При всички случаи трябва да не се посяга на религиозната свобода, но не бива да се позволява религиозният мотив да се използва за непозволена пропаганда, за политически цели и за радикализация, каза още Цацаров.

Той коментира също, че делото срещу 14 подсъдими за пропагандиране на идеите на "Ислямска държава" и за призоваване към война, което днес се гледа от Окръжния съд в Пазарджик, не е свързано с религиозните свободи. Според Цацаров в момента НК не дава необходимите "оръжия" в ръцете на прокурорите и е необходима по-адекватна реакция по отношение на текстовете, свързани с подобни престъпления.

По повод на задържаните служители от ДАИ Сотир Цацаров посочи, че утре прокуратурата ще поиска задържане под стража на седем от тях. Той отбеляза, че при обиските от един апартамент са иззети около 410 900 лв., от друг - 175 000, а останалите - общо 220 000, са в различна валута. Главният прокурор посочи още, че не са установени данни за "политически чадър" над директора на Агенцията.

Мюфтия иска три джамии в София, граждани протестират

Предстои през следващата седмица министърът на транспорта също да даде показания и да отговори на въпросите на прокуратурата, допълни Цацаров.

На пресконференцията присъстваха заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов и окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Източник: БТА