/ БГНЕС
Няма досъдебни производства и преписки, които да се водят срещу лицата Гинка и Славчо Върбакови. Няма и такива, които касаят „Инерком“. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Цацаров участва на заседание на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България, информира БГНЕС.

Имам информация, че досъдебно производство по отношение на Славчо Върбаков, е било прекратено. Така е счел наблюдаващият прокурор, обясни Цацаров. Той уточни, че Софийска градска прокуратура е разследвала това досъдебно производство. „Производството срещу останалите лица от групата е продължило с обвинителен акт, който е внесен в Специализираната прокуратура, но не и към Славчо Върбаков“, допълни главният прокурор.

Горанов: България няма да участва в сделката по продажбата на ЧЕЗ
 
Главният прокурор уточни, че сделката за ЧЕЗ не е предмет на разследване от страна на прокуратурата, тъй като е обект на частно-правни отношения. „Преценка дали сделката с ЧЕЗ е законна може да се извършва от нас само ако са налице данни за престъпление. В противен случай всичко друго е намеса в търговски отношения между частно-правни субекти“, подчерта още по темата с ЧЕЗ главният прокурор.

„На 28 февруари съм получил запитване от председателя на ДАНС за информация в Прокуратурата относно Гинка и Славчо Върбакови, както и за „Инерком“ във връзка с проверка от министър-председателя. На 1 март е получил отговор от нас“, каза Цацаров.
 
На 1 март до прокуратурата е изпратено и запитване от главния секретар на президента със същите мотиви. Същият ден му е изпратено копие от писмото до председателя на ДАНС.
БГНЕС