Българско гражданство за Ашраф поискаха отново негови роднини
Българско гражданство за Ашраф поискаха отново негови роднини / снимка: Sofia Photo Agency

Роднините на д-р Ашраф, който е задържан заедно с българските медицински сестри в Либия, отново отправиха молба към президента Георги Първанов, от ефира на Дарик радио, Ашраф да получи българско гражданство.

Бащата на д-р Ашраф - Ахмед ал Хаджудж, и сестра му Дарийн гостуваха в предаването „Пропаганда” на Дарик радио.

Дарийн подчерта, че либийците представят Ашраф за лекар, а всъщност той не е доктор, а студент по медицина и е бил в Бенгази през 1998 година, за да довърши образованието си.

Близките на палестинеца заявиха, че Ашраф е бил измъчван многократно, включително и с ток, за да признае нещо, което той не е извършил. Според роднините той е бил принуждаван да се подписва и на бял лист, който впоследствие е оформян като самопризнание.

Според бащата на Ашраф и българките са били принуждавани да постъпват така - да подписват бели листове, а впоследствие да се оформят показанията им, при това написани на арабски. Ахмед ал Хаджудж подчерта, че Ашраф и медицинските сестри не са се познавали преди да бъдат арестувани и това е в пряко противоречие с версията на либийските власти, че те заедно са участвали в заговор за заразяването на децата в болницата в Бенгази.

Сестрата на Ашраф заяви в предаването „Пропаганда”, че животът на брат й е в реална опасност, защото Либия го третира като палестински бежанец и зад него не стои нито организация, нито държава, която да се застъпва за него. Тя отправи призив към България да спаси Ашраф.

Роднините на палестинеца са написали писмо до президента Първанов, в което го молят да се застъпи за това Ашраф да получи българско гражданство.

Цялото интервю с Дарийн и Ахмед ал Хаджудж можете да чуете тук