Българските огнеборци се завърнаха от Гърция
Българските огнеборци се завърнаха от Гърция / netinfo

Българските огнеборци, участвали в гасенето на големите пожари в Гърция, се завърнаха тази нощ в родината. На граничния контролно-пропускателен пункт "Илинден" те бяха посрещнати от директора на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", главния комисар Николай Николов.

Четиридесет и петте пожарникари са работили в района на с. Исарис на югозапад от гр. Мегалополи на полуостров Пелопонес на 2 смени по 24 часа. Разпределени са били на 4 участъка, на единия от които са действали заедно с гръцките си колеги, а на останалите - със собствени сили и средства, като са се предислоцирали в зависимост от обстановката.

На място е било организирано водоснабдяване с помощта на преобразуватели за гръцкия стандарт, взети предварително от България. При усложняване на ситуацията и възникване на върхови пожари нашите екипи са били подпомагани от хеликоптери и самолети с атака от въздуха.

При завръщането ръководителят на българската група инж. Георги Гатев заяви, че такива пожари и човешки трагедии не виждал в живота си. Видимо развълнуван, той допълни: "Въпросът е това да не стане в България, защото срещу природата трудно човек може да се бори. Беше като лунен пейзаж, а дърветата бяха бели от сажди. Никой не е застрахован от такова бедствие, каза Гатев.

Директорът на националната противопожарна служба Николай Николов каза, че България ще поеме само средствата за дневни командировъчни на пожарникарите. По думите му парите за нощувки и разход на гориво се поемат от гръцката страна. Николов допълни, че работата на българските огнеборци в Гърция е била високо оценена и затова те са били наградени както в Атина, така и в Солун.

Всички завърнали са 45 пожарникари тази нощ от Гърция са преминали специален курс на обучение, включително и по чужди езици, каза Николов. Той допълни, че следващата седмица огнеборците ще се срещнат с министъра на вътрешните работи Румен Петков и най-вероятно ще бъдат отличени.

С българските пожарникари за Гърция е пътувал и медицински екип, включващ линейка на столичната пожарна и медици от болницата на МВР в София.

На 28 август бе съобщено, че премиерът Сергей Станишев е предложил на гръцкия си колега Костас Караманлис помощ за овладяване на пожарите в Гърция.