Български пенсионери искат Закон за възрастните хора
Български пенсионери искат Закон за възрастните хора / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Да бъде изработен закон за възрастните хора поискаха български пенсионери в Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Най-многобройното и онеправданото съсловие в българското общество - възрастните хора, има нужда от закон, който да защитава правата му, каза за БТА Димитър Кисимов, председател на Асоциацията на пенсионерите в България. Той посочи, че възрастните в България са 2,2 милиона души.

Хората от третата възраст настояват и правото на живот, което включва не само правото на физическо оцеляване, но и възможност възрастните да се ползват от достиженията на съвременното общество, да влезе като компонента от национална доктрина.

Четири дни преди изборите, пенсионерите поискаха още от българските политици ново начало на взаимоотношенията. "Искаме да виждаме отношение на зачитане и уважение към това съсловие, защото всеки един гражданин на България ще не ще идва сред нас", заяви Кисимов.

Той допълни, че възрастните хора няма да дадат спокойствие на нито едно управление, което не направи нищо за повишаване на стандарта и качеството на живот на българските граждани.

Първи октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора с решение на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г. На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото.

Източник: БТА