/ УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
Германският специалист отказа да вземе хонорар за участието си в две интервенции
Операцията на първия от двамата пациенти с изклчително сложни и комплексни аневризми в мозъка, които проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков трябваше да третират днес, приключи успешно. Тя е продължила час и половина, доста по-кратко от очакваното, като след нея мъжът се е събудил нормално, без видим неврологичен дефицит, съобщиха от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

„Следващите 24 часа са много важни. Ако до утре наобяд няма някакво усложнение, ще можем да кажем на близките „Вашият човек е късметлия!“, това обясни след операцията доц. Станимир Сираков, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Българските лекари са успяли сами да третират пациента, но под вещото ръководство на именития професор, който е едно от трите големи имена в Европа в тази област. „Въпреки че чисто технически проф. Хенкес не взе участие в операцията, за нас това, че беше до нас през цялото време и даваше съвети във всеки един етап беше безценно“, разказа доц. Сираков, който е единственият сертифициран неврорентгенолог в България.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

По време на интервенцията на пациента е поставен последно поколение flow diverter  стент със специално покритие, което редуцира до минимум риска от по-късни тромбози и запушване на стента. Оказва се, че екипът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е един от първите в света, който използва това много ново изделие. А хубавото за пациента, освен че получи втори шанс за живот, е, че цялата процедура е безплатна. Това е станало с малка „помощ“ от проф. Хенкес, който е донесъл със себе си част от консумативите, които не се покриват от НЗОК. Освен това германският професор е отказал и полагащия му се хонорар за участието в двете интервенции. С помощта на спонсорство, осигурено от производителя на медицинското изделие, болницата е платила само пътните разходи на германския топ специалист.

Припомняме, че първият пациент, който беше третиран днес, е мъж на 38 години с много сложна и комплексна аневризма на артерия вазиларис. Диагнозата е поставена след като младият мъж получава припадък и е насочен към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. На направения ЯМР лекарите виждат, че става дума за много рискова операция (над 20-30 % вероятност да загине) и го съветват да потърси помощ в чужбина, при по-опитен специалист. За щастие по-опитният специалист идва в България и по този начин му спестява резходите и стреса от лечението зад граница. Въпреки опасността, която крие интервенцията, тя беше неизбежна, тъй като аневризмата е от тези, при които има много голям риск от изкървяване. Ако това се беше случило, мъжът или щеше да загине на място, или щеше да остане тежък инвалид.

Вторият пациент  е жена, на 62 г., с много сложна, огледална аневризма в мозъка. Част от нея вече е третирана от екипа на доц. Сираков. Предстои да бъде обработена и другата част, с което жената окончателно ще бъде излекувана.

Какво представлява мозъчната аневризма?

Мозъчната аневризма представлява балоноподобно разширение на някоя от артериите в мозъка. Най-често тя бива откривана когато се спука, причинявайки кръвоизлив в мозъка или тясното пространство около мозъка. Това кървене води до хеморагичен инсулт, мозъчни увреждания и смърт. Мозъчните аневризми могат да възникнат при хора от всички възрасти, но най-често се откриват във възрастовата група 30-60 години. При жените рискът да се получи мозъчна аневризма е по-голям от мъжете, като съотношението е 3:2,1. Статистиката сочи, че ако не бъдат третирани, половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди.  В България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 211 пациенти с такава диагноза са били лекувани в Референтния център по мозъчно-съдови заболявания на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през 2019 година. От началото на 2021 година до сега са третирани 190 аневризми и 20 артерио-венозни малформации.