/ Дарик радио, Хасково
Поредната среща от кръга разговори между българските и турските митнически и гранични власти по повод интензивния трафик от товарни автомобили през ГКПП "Капитан Андреево" в последните месеци се състоя днес. Този път в срещата, която беше на ГКПП "Капъкуле", участваха и представители на турските превозвачи. Това съобщиха от Агенция "Митници".

Българската и турската митнически администрации са отправили общо послание към превозвачите, че максималният капацитет за обработка на товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево - Капъкуле" е до 2200 товарни автомобила на денонощие в двете посоки. В същото време броят на камионите, които искат да преминат през тази точка от границата расте и това създава опашки. Икономическите оператори да обмислят възможните за тях алтернативни маршрути, включително такива с други видове транспорт, и с времето да реорганизират част от доставките си - това препоръчаха властите от двете страни на границата на турските транспортни компании, чийто камиони представляват голям процент от преминаващите през пункта.

Предотвратиха незаконна продaжба на турски лекарства в Хасково

От 2016 до края на ноември 2019 г. броят на преминалите товарни автомобили през българо-турската граница /ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово"/ e нараснал с над 100 000 камиона и е достигнал над 853 000 товарни автомобила. От тях близо 640 000 камиона са минали през ГКПП "Капитан Андреево" само за първите 11 месеца на тази година.

В началото на следващата година ще приключи и ремонтът на съпределния на ГКПП "Лесово" пункт "Хамзабейли", с което се очаква пренасоченият оттам трафик да се върне към обичайния си маршрут, са съобщили от турските митници.

Митничари откриха нелегален „казан“ и над тон ракия в селище край Варна (СНИМКИ)

Българските власти са информирали турските власти и превозвачите, че към момента се търси терен за буферен паркинг преди ГКПП "Капитан Андреево".
Пресцентър, Агенция "Митници"