Българската престъпност не е по-опасна от другите в Европа
Българската престъпност не е по-опасна от другите в Европа / снимка: sxc.hu
Българската престъпност не е по-опасна от другите в Европа
45833
Българската престъпност не е по-опасна от другите в Европа
  • Българската престъпност не е по-опасна от другите в Европа

Германските съдебни власти са изпратили преди два дни някои от документите, нужни за разследването на фалшивата диплома на бившата шефка на фонд „Земеделие” Калина Илиева.

Разследването за фалшивата диплома на Илиева, заради което беше уволнена, се удължи с още четири месеца през септември. Повод за това беше чаканата съдебна поръчка от Германия, защото бившата шефка на фонда твърди, че е завършила висш институт по техника и икономика в Берлин. Липсата на германските документи ще са ключови за повдигане на обвинение срещу нея.

Днес Марияна Лилова от Върховната касационна прокуратура съобщи, че част от документите са пристигнали в българския съд. Тя обаче отказа да даде повече подробности. „Преди два дни получихме частичен отговор от Германия, който е предаден. Освен това колегите от Германия признаха и се извиниха за забавата при изпълнението”, заяви тя.

Лилова е представител на българската прокуратура в Евроджъст, в който влизат разследващи органи на всички държави от Европейския съюз. Представители на България например участват в шест от 33 съвместни екипа, които разследват организираната престъпност в ЕС.

Според главния прокурор Борис Велчев това не означава, че българската престъпност е по-опасна от другите в Европа. Марияна Лилова обобщи: „Нашата престъпност не е по-международна от другата. Има много тежки казуси, регистрирани в Евроджъст от другите национални бюра. Не може да се направи категорично такова твърдение, че ние изнасяме престъпност, или че сме единствената страна, която го прави”.

Българските разследващи се похвалиха с разрешен случай от това лято. Била разбита организирана група за трафик на български роми-джебчии. Чрез парични преводи те пращали откраднатото в България, където парите били изпирани.