Българите живеят най-кратко в Европа
Българите живеят най-кратко в Европа / Sofia Photo Agency

Българите имат най-малка продължителност на живота в Европа, съобщи заместник- председателят на Асоциацията на частните лечебни заведения д-р Иван Фурнаджиев. Организацията съобщи, че ще подкрепи национален протест на лекарите, ако не се подпише Национален рамков договор за 2009 година. Този договор определя обема медицински дейности, които да се заплащат от Националната здравноосигурителна каса, както и цените на клиничните пътеки.

Медицинските организации настояха да се приеме закон за правата на пациентите. От Българския лекарски съюз напомниха, че продължава подготовката им за национална стачка, но отново не съобщиха кога възнамеряват тя да стартира. Здравната система има нужда от 7 млрд. евро, коментира заместник-председателят на Асоциацията на частните лечебни заведения доктор Иван Фурнаджиев. Той съобщи, че по отношение на финансирането, България отделя седем пъти по-малко средства на глава от населението в сравнение с Гърция и около 3,3 пъти по-малко от Румъния.

„Заради факта, че технологично здравеопазването ни изостава с над 20 години спрямо европейското, българите живеят най-кратко в Европа”, съобщи д-р Фурнаджиев. По думите му една национална стачка ще покаже на правителството колко е лесно да бъде съборено, тъй като няма правителство в Европа, което да не е паднало, когато е имало национална стачка.