Българите в Испания предпочитат да са безработни там, не у нас
Българите в Испания предпочитат да са безработни там, не у нас / снимка: БГНЕС, архив
Българите в Испания предпочитат да са безработни там, не у нас
72191
Българите в Испания предпочитат да са безработни там, не у нас
  • Българите в Испания предпочитат да са безработни там, не у нас

Българите в Испания предпочитат да са безработни там, отколкото да се върнат и да останат без препитание в родината си. Това каза в интервю за Дарик Стоянка Колева, която е директор на неделното училище в Барселона към Асоциация „Свети Георги”.

В училището в момента се обучават 65 деца, като за първа година има и предучилищна подготовка. Освен обучението по български език и литература, история и география на България, училището предлага и подготовка по рисуване и български автентичен фолклор. На големия български събор във Валенсия, където всички асоциации са представили своя програма, трупата на неделното училище от Барселона се е представила с автентични македонски песни и танци.

В края на всяка учебна година в Испания учениците трябва да представят собствен проект, а често българчетата избират да разкажат на испанските си съученици за България. Пред Дарик Стоянка Колева заяви, че българските ученици най-много се интересуват от историята на родината си и са възхитени от природните дадености.

Освен че в Каталуния всички свързват България с Христо Стоичков, испанците хвалят българите с трудолюбието и интелекта им. Затова и българите лесно успяват да се интегрират в Испания и да заемат различни длъжности.

В Испания живеят около 150 000 българи.