Българите в Брюксел се сдружават, за да решават проблемите си с властите
Българите в Брюксел се сдружават, за да решават проблемите си с властите / снимка: Дарик - Добрич

Предстои да се създаде сдружение на българската общност в Белгия, което да защитава интересите й пред местните власти, съобщи в Добрич евродепутатът от ДПС Метин Казак. Той се е срещнал с български граждани, живеещи в Брюксел и ги е уверил, че Движението за права и свободи ще съдейства за тази инициатива.

 

Казак заяви, че необходимостта от такова сдружение дошла от това, че нашенците в Белгия страдали от различни форми на натиск и дискриминация от страна на властите и полицията. Слабото владеене на езика и непознаването на правата им пречело на нашите съграждани при контактите им с властите.

 

Метин Казак заяви още, че има сигнали и оплаквания от българи, станали обект на тормоз отстрана на белгийската полиция. Наш съгражданин се оплакал, че след рутинна проверка полицаи иззели от него документи и пари и след това отказали да му върнат паричната сума. Жертва на подобен род тормоз ставали и българи, които внасят коли втора употреба от Белгия.

 

В Брюксел живеят около 5000 български граждани, каза Метин Казак. На срещата, на която се обсъждало създаване на сдружение, присъствал и заместник-кмет на белгийската столица.

 

Бившият министър на земеделието Нихат Кабил допълни, че ноу-хау на ДПС било да търси контакти с организации на българи в Европа и да съдейства за създаването на такива. Целта била по-лесна интеграция на българите в съответната европейска държава.