„Тези празници няма да са като предишните. Относно настроението – една четвърт от хората са променили своите планове за празниците заради COVID-19. Това е съвсем нормално, тук говорим за младите хора. Близо половината ще ограничат своите социални контакти – например събиране с по-далечни роднини”, обясни социологът Димитър Ганев в ефира на NOVA за ново проучване на „Тренд”.

Според данните от него на това мнение са голяма част от хората над 65 години.  

В сравнение с изминали години има и спад на хората, които ще купуват подаръци.
Според Ганев един от факторите за това са и щетите върху финансовото състояние на българите.

„Правихме няколко проучвания за COVID-19. Тествахме отношението към двата, да кажем, полюса или източници на тези – доц. Мангъров и ген. Мутафчийски. Има такива хора, които имат положително отношение и доверие и към двамата едновременно”, обясни социологът.

През март и април спрямо мерките е имало пълна подкрепа, през лятото категорично доминиращото мнение е било, че въвеждане на допълни мерки не е необходимо. След ноември, когато смъртността се е увеличила, мнението на хората драстично се е сменило и по-голямата част от мерките срещат подкрепа.

„Българският гражданин не се информира само от български медии. Те сравняват и положението в Европа. През месеците имахме огромни амплитуди, да направим обобщение е много трудно”, добави Ганев.
nova.bg