Над половината от българите не спортуват, а с различни тестени изделия закусват 26% от семействата у нас. Месото е на трапезата на 52% от младежите поне веднъж дневно, а колбаси консумират над 18 на сто от сънародниците ни. Това показва проучване, организирано със съдействието на Здравното ведомство, Парламентарната здравна комисия и 15 болници в страната.
Заключението на специалистите е, че у нас се наблюдава прогресивен ръст на затлъстяването и при бременните. Медиците припомнят, че лошото хранене е опасно за бъдещите майки и може да играе роля за раждането на недоносени деца.
Освен липсата на активност, проучването очертава и притеснителни факти за хранителните навици на българите. При почти 70% от населението кафето присъства като задължителен елемент от закуската. Противно на съветите на специалистите 19% от българите ядат десерт на вечеря, а 12% - и на обяд.
Въпреки че всяко десето дете у нас се ражда недоносено, специалистите са убедени, че при половината от случаите това зависи пряко от начина на живот на майките. Коментира доц. Ралица Георгиева, която завежда Клиниката по неонатологията в Специализираната болница за лечение на детски болести.
„Храненето на бременната може да има въздействие върху този процес именно чрез включването в нейната диета на храни, които имат високо съдържане на някои вещества, по-специално колин. Това са на първо място яйца, говеждо, телешко, свинско месо и зърнените храни. Особено високо е съдържанието в яйцата и яйчения жълтък”, обясни доц. Георгиева.
Липсата на витамин Д е също има отношение към преждевременните раждания, добавя проф. Боряна Слънчева, директор на Неонатологичната клиника в „Майчин дом”.
„Ние имаме няколко проучвания и установявам, че нивото на витамин Д, както при майките, така и при недоносените, е изключително ниско при раждането. Особено тези майки, които раждат през зимните месеци”, уточни проф. Слънчева.
Оказва се обаче, че българите, които се интересуват от състава на хранителните продукти, и при покупката им четат съдържанието, са едва 37%.