България води парламентарното сътрудничество в региона
България води парламентарното сътрудничество в региона / netinfo

Меморандум за разбирателство обсъжда днес на свое заседание Регионалният секретариат. В него участват представители на 11 парламента от Югоизточна Европа. Това съобщи българският национален координатор на секретариата Владимир Данчев.

Документът ще бъде подписан от председателите на 11-те парламента на държавите- участнички в процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа на следваща среща през пролетта, чийто домакин е българското Народно събрание.

Пактът за стабилност в региона определи за свой приемник тъй наречения Регионален секретариат за парламентарно сътрудничество, чието седалище е българският парламент пак по решение на Пакта. Сред първите инициативи на секретариата е организирането на конференция по визовия режим в региона, която ще се проведе в началото на 2008 г. Целта е бъдещо облекчаване на визовия режим в рамките на допустимото от ЕС. Ограниченията с визите в момента затрудняват най-вече страните от Западните Балкани, уточни Владимир Данчев.

По думите му ще се обсъжда индивидуален подход за облекчение на визовия режим за всяка от страните, като някъде ще се облекчава самата процедура, докато на други места визите ще са безплатни.