България ще се присъедини към противоракетния щит в Европа
България ще се присъедини към противоракетния щит в Европа / netinfo

Няма да има страна член на НАТО, която да остане извън противоракетния щит, който се изгражда от съюзниците и главно от САЩ. Това заяви министърът на отбраната Веселин Близнаков в интервю за предаването "Седмицата" на Дарик радио. Той подчерта обаче, че това е свързвано с изразходването на много средства.

Министър Близнаков заяви, че противоракетната отбрана не е насочена срещу интересите на Русия, тъй като не е нападателно средство и че евентуалното влизане на страната ни в този щит ще е готово да защитава България не по-рано от 2012 година.

Мисията в Кандахар, Афганистан, няма да е най-тежката мисия на български бойци зад граница, подчерта министър Близнаков. Той даде за пример първите мисии в Ирак, които определи като изключително тежки.  335 нови български бойци ще се присъединят към 85-те военнослужещи, които вече са разположени в Афганистан. Българските войници ще бъдат в Афганистан за срока на операцията, потвърди министър Близнаков.

България участва с по-малко от 2 % от състава на сухопътните войски в мироопазващи операции в чужбина, а трябва да се достигне до около 8%, което е около 1500 души, посочи още министърът на отбраната.

Трябва да имаме по-малка армия, мобилна и по-добре оборудвана - така Близнаков коментира стратегията за развитието на въоръжените сили. Той подчерта, че сухопътните войски дори трябва да се редуцират и да бъдат по-малко от 20-те хиляди, които са в момента. Според Близнаков численият състав на армията трябва да е съобразен с възможностите на страната.

Военното разузнаване не разполага с информация, че страната ни е по-заплашена от терористични атаки заради участието в мисията в Афганистан, допълни Близнаков.

Няма да са готови съоръженията в страната за приемането на американски войници преди края на тази година. Така Близнаков отговори на съобщенията в медиите, че около 3000 американски бойци ще бъдат разположени в България и Румъния още през лятото.

Опит за сензация нарече министър Близнаков заглавията във вестниците, че с полиция военните прибират младежите за последния набор в казармата. Около 120 души не са открити, за да им бъдат връчени повиквателните за армията, подчерта Близнаков.