България ще купи поне 12 изтребители
България ще купи поне 12 изтребители / БГНЕС
България ще купи поне 12 изтребители
85620
България ще купи поне 12 изтребители
България ще купи поне 12 изтребители
  • България ще купи поне 12 изтребители
  • България ще купи поне 12 изтребители

Правителството планира да закупи ескадрила от нови или използвани изтребители, два бойни кораба, както и да ремонтира съветските самолети Миг-29.

Предложението трябва да бъде одобрено от Народното събрание, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев, след като кабинетът прие трите инвестиционни проекта, част от програмата за модернизиране на въоръжените сили.

Общата стойност на проектите е около 2,5 млрд. лева.

След бурни спорове и напрежение НС разреши самолети на НАТО да пазят небето ни

Покупката на цяла ескадрила от самолети означава страната ни да се сдобие с между 12 и 19 изтребители, стана ясно от думите на военния министър. Той посочи и сегашния брой на притежаваните изтребители. "Сега има седем самолета, а след покупката на двигателите ще имаме вероятно 12", уточни министърът.

"Искам ясно да кажа, че няма никаква опасност авиацията да бъде приземена. В резултат на всички усилия, които положихме, в момента имаме достатъчно Миг-29, които да изпълняват своите задължения по охрана на въздушното ни пространство", заяви още министър Ненчев.

Армията има готовност да окаже пълно съдействие на МВР на границата

Предстои модернизация и на пехотата - правителството трябва да разгледа проект за изграждане на батальонни бойни групи, който ще включва придобиване на нова бойна машина от Сухопътните войски.