България признава Косово днес?
България признава Косово днес? / снимка: Владислав Велев

България, Унгария и Хърватия излязоха с обща декларация във връзка с предстоящите национални решения по признаването на независимостта на Косово. В нея се подчертава, че решението на трите държави за признаване на Косово се основава на задълбочен анализ. За България, Унгария и Хърватия е от първостепенна важност да се осигури в максимална степен стабилността в Югоизточна Европа и ясна европейска перспектива за всички държави от региона, пише още в декларацията.

България, Унгария и Хърватия ще продължат да подкрепят активния ангажимент на ЕС и НАТО към стабилността и изграждането на демокрацията в Косово. В общата декларация се подчертава, че косовските институции следва да гарантират изграждането на мултиетническа държава, основана на принципите на демокрацията, върховенството на закана и осигуряването на широки права на сръбската общност в Косово. Трите държави изразяват своя интерес от развитието на връзки със Сърбия, която трябва да поддържа добри отношения със своите съседи, за да се радва на икономически растеж и да запаси своята европейска ориентация. В декларацията правителствата на България, Унгария и Хърватия изразяват надеждата си развитието на добросъседските им отношения със Сърбия да продължи.

Зам.-министърът на външните работи Любомир Кючуков се срещна с посланика на Сърбия в София Данило Вучетич, за да го информира за намерението на българското правителство да обсъди утре по време на редовното си заседание въпроса за признаването на Косово. Кючуков е изразил очакване, че сръбските власти ще предприемат мерки по недопускането на инциденти спрямо българското посолство в Белград и българските граждани, които пребивават на територията на Сърбия.