България прибра телата на загиналите в Охридското езеро
България прибра телата на загиналите в Охридското езеро / снимка: БГНЕС

Транспортният самолет на българските Военновъздушни сили "Спартан", който пренесе телата на загиналите при злополуката в Охридското езеро, се приземи час след полунощ на аерогарата в София. Машината бе посрещната лично от министъра на отбраната Николай Младенов.

Самолетът излетя от Скопие, където вчера бе извършено разпознаване на жертвите от страна на техни роднини. Роднините пристигнаха в македонската столица с правителствен самолет. Те бяха изолирани от медиите и по изрична молба на македонската и българската страна не бяха достъпни за изявления.

Втората идентификация след трагедията в събота, в която при потъването на кораба "Илинден" загинаха 15 българи, се наложи заради формална процедура. Според процедурата всеки от роднините трябваше да разпознае своя загинал близък лично, уточни пред журналисти съдебният лекар доц. Станислав Христов от Александровска болница. Той добави, че е присъствал лично на извършените аутопсии, при които е установена една и съща причина за смъртта на всички - удавяне.

Македонската страна осигури запечатани луксозни ковчези, в които телата бяха поставени и пренесени след идентификацията. Тебяха посрещнати на летището в София с 15 катафалки на частни погребални агенции.