България получила около 8 млн. евро през 2011-а за превенция на СПИН
България получила около 8 млн. евро през 2011-а за превенция на СПИН / снимка: Sofia Photo Agency, архив
България получила около 8 млн. евро през 2011-а за превенция на СПИН
51168
България получила около 8 млн. евро през 2011-а за превенция на СПИН
  • България получила около 8 млн. евро през 2011-а за превенция на СПИН

От 100 до 4450 лева са месечните възнаграждения на работещите по трите програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Това стана ясно от данните, представени от ръководството на дирекцията в здравното министерство, която управлява програмите.

Това са заплатите на наеманите по граждански договори консултанти, а не бонуси, заяви д-р Тонка Върлева, директор на ресорната дирекция. По думите й ръководството на Глобалния фонд е дало съгласие за този начин на заплащане за конкретно свършена работа по програмите.

През 2011-та година страната ни е получила около 8 млн. евро за превенция на СПИН и туберкулоза. Около 1,7% от парите са изразходвани за заплатите на общо 2224 лица, работили по програмите. Върлева призова за спиране на спекулациите по тази тема, тъй като предстои одобряване на финансирането по програмите за превенция на туберкулоза за следващите три години.

През миналата година средствата, получени от Глобалния фонд, са изразходвани предимно за антивирусни медикаменти, медицинско оборудване, диагностика и лечение на туберкулоза и СПИН. Чрез онлайн информационна система може да се провери дейността на лечебните заведения и неправителствените организации, ангажирани по трите програми, включително и разходите на използваните автомобили, обясни д-р Тонка Върлева.

„Ежедневно четири човека следят за изпълнението на трите програми. Отчиатме се тримесечно за програмното изпълнение, а на всеки шест месеца - за програмното и финансово изпълнение в Глобалния фонд и съответно получаваме следващото финансиране”, обясни тя. Според д-р Върлева единственото забавяне в дейността на програмите е било през 2010-та година, когато затова е отговаряла заместник-министър Десислава Димитрова.

В резултат на осемгодишната дейност по програмите заболеваемостта от туберкулоза е намалена за пет години и не е допусната епидемия от СПИН. По програмите работят петима шофьори, които сключват едногодишни договори с определено заплащане, обясни техният ръководител Стефан Джоганов. „От утре видя ли бонус, специално на шофьорите в заплатите, ще има съд. Няма бонус, има чисти заплати”, предупреди той.

От здравното министерство обясниха още, че по програмата за превенция на СПИН за следващите три години вече е одобрено финансиране от 12 млн. евро. Предстои одобряването на средства за превенция на туберкулоза.