България не е изпълнила много решения на Съда по правата на човека в Страсбург
България не е изпълнила много решения на Съда по правата на човека в Страсбург / снимка: БГНЕС

България не е изпълнила доста решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. „Това е провал за държавата", заяви Кристос Пургуридес, докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за изпълнение на решенията на съда в Страсбург, след срещата си с министъра на правосъдието Миглена Тачева.

Доста осъдителни решения срещу България както за изплащане на парични компенсации, така и за изменения на закони повече от пет години не са напълно изпълнени. „Когато има закъснение над пет години, аз като докладчик считам, че това е провал", заяви Пургуридес и обясни, че това е недопустимо за страна членка на ЕС и на ПАСЕ при положение, че други държави членки изпълняват решенията на съда много по-бързо.

Той отбеляза, че българският министър на правосъдието има готовността да намери решение и заяви, че съветът му към българското правителство е по-внимателно да слуша своя министър на правосъдието.

При разговора министър Тачева акцентира, че е вече в ход изпълнението на концепция за преодоляване осъдителните решения срещу България в Страсбург, в резултат на което вече са променени 20 закона. Например - законът за митингите и манифестациите; Наказателно-процесуалния кодекс; Гражданско-процесуалния кодекс и Административнопроцесуалния кодекс.

Работна група в министерството следи за изпълнението на делата, а в Националния институт по правосъдие се води обучение на съдии по Европейската конвенция за правата на човека. Най-много от делата срещу България в Страсбург - около 90 процента, са за протакане и забавяне на съдебни дела.