България и Румъния ще закрилят децата заедно
България и Румъния ще закрилят децата заедно / netinfo

България и Румъния ще работят заедно за защита на правата на децата. Писмо за намерения за сътрудничество в областта на закрилата на детето ще бъде подписано днес в Министерството на труда и социалната политика /МТСП/, съобщиха от ведомството.

Документа ще подпишат Богдан Панаит, държавен секретар и директор на Националната служба за защита правата на децата, и заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова.

Инициативата е в рамките на проекта "Реформа за повишаване на благосъстоянието на децата в България".

Като приоритетни области на сътрудничеството в писмото се определят развиването и децентрализирането на социалните услуги за деца, предоставянето, договарянето и управлението на социалните услуги, стандартите за тяхното качество, системата за инспекции, наблюдението за спазването на правата на детето, както и информационната система за закрила на детето.

Решението за подписване на писмото е взето на работна среща на 9 и 10 май 2006 г. в Синая, Румъния, за обсъждане на възможните области на сътрудничество между двете страни в областта на закрилата и благосъстоянието на децата, припомнят от