България и Франция ще си сътрудничат в областта на социалната политика
България и Франция ще си сътрудничат в областта на социалната политика / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Неутрално и ефективно оползотворяване на средствата от Европейския социален фонд, развитие на новия модел за социална закрила и сигурност на трудовия пазар – тези послания открои председателят на Народното събрание Георги Пирински по време на заключителната церемония от инициативата „Седмицата социалната политика”.

Председателят на Народното събрание обеща, че изведените по време на социалната седмица цели и модели, ще станат приоритет в работата на парламента още следващата седмица. Към словото на Георги Пирински се присъедини министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова, която похвали отвореността на България към европейския модел на равнопоставеност в борба с дискриминация, насърчаване на раждаемостта, активното търсене на работа и защита на човешките права.

Социалното измерение ще бъде най-важното по време на френското председателство на ЕС. Това обеща френският социален министър Ксавие Бертран, който наблегна върху новия социален план на ЕС и инструментите за развитие на временната заетост, борбата с бедността, равния достъп до икономическите и социалните постижения за всеки европейски партньор. След церемонията България и Франция подписаха споразумение за сътрудничество в областта на социалната политика. Документът регламентира обмена на работници между двете държави и правилата за изготвяне на трудови договори и социалното осигуряване на мигрантите.