България единствена в ЕС няма скринингова програма срещу рака
България единствена в ЕС няма скринингова програма срещу рака / снимка: Sofia Photo Agency, архив
България единствена в ЕС няма скринингова програма срещу рака
30512
България единствена в ЕС няма скринингова програма срещу рака
  • България единствена в ЕС няма скринингова програма срещу рака

Повече от година се бави стартът на проект за скринингова програма за профилактика на рака на маточната шийка, рака на гърдата и рака на дебелото черво. За това алармира директорът на Националната онкологична болница доц. Здравка Валерианова.

България е единствената държава в Европейския съюз, която няма скринингова програма срещу рака.

През месец май миналата година страната ни е спечелила проект за 20 млн. лева от еврофондовете за започване на програмата.

Преди 40 години онколози в България разработват скринигова програма срещу най- разпространените онкологични заболявания. От тогава до сега страната ни е на старта за реализирането й, обяснява доцент Валерианова: "Това остана само като подпис, документ. Проектът се нарича "Спри и се прегледай", включва скрининг при рака на млечната жлеза, като скринирането на жените включва интервала от 40 до 49 години за рак на гърдата през една година и от 50 до 69 години - на цялото население през три години. За рака на маточната шийка включва жените от 30 до 59 години. Това не означава, че всички останали, които водят полов живот, не тлябва да правят профилактични ежегодни прегледи".

В страните, в които се извършва скрининг на рака на гърдата, смъртните случай от болестта са намалели с до 30%.