България е забранена зона за Клаус Янсен
България е забранена зона за Клаус Янсен / netinfo

Председателят на Съюза на германските криминалисти и докладчик на ЕС за България в областта на вътрешната сигурност Клаус Янсен заяви, че миналата седмица от страната ни му е била предлагана охрана, за да посети София. В специално интервю за Дарик радио евроекспертът подчертава, че България е забранена зона за него.

През май в интервю отново пред Дарик радио Янсен обяви, че вътрешният министър Румен Петков трябва да му се извини за реакцията си по повод предврителния доклад, в който се критикува работата на МВР.

Клаус Янсен подчерта, че е обезпокоен от полученото предложение да му бъде осигурена охрана, за да посети България. „Проблемът е там, че имах покана миналата седмица да участвам в конференция на полицейските синдикати и в тази покана ми се гарантираше охрана, за да бъда сигурен, че нищо няма да ми се случи в София. И аз не пристигнах в София. Поставете се на мое място – канят ви някъде и ви казват, че са ви уредили бодигардове. За какво ви говори това? За какво ви е да ходите някъде, където се нуждаете от бодигардове?”, заяви евроекспертът.

Янсен изрази надеждата си Европейската комисия да наложи предпазни клаузи на страната ни. „Що се отнася до краткия срок от май до септември, когато следващият доклад ще бъде представен, тъжно ми е да го кажа, но няма да видим никакви подобрения, ако управляващите ви не се постараят”, каза още Янсен.

Евроекспертът подчерта, че до момента не е получил извинението, които поиска от министър Румен Петков в ефира на Дарик радио. „Нямах никакъв контакт оттогава с министъра на вътрешните работи Румен Петков. Отворен съм да се срещна с него и да си изясним нещата. До момента обаче нямаше никаква инициатива от негова страна, а аз не съм този който трябва да направи първата стъпка”, категоричен е Клаус Янсен.