България е сред първите в Източна Европа по извънбрачни деца
България е сред първите в Източна Европа по извънбрачни деца / netinfo

Половината от децата в България са извънбрачни. Това сочат данни на Социалното министерство, които бяха представени на кръгла маса за отговорното родителство.

Според статистиката България е на едно от първите места в Източна Европа по извънбрачни деца. В началото на 90-те години само 12% от децата са били извънбрачни, а сега те са почти 49%.

От Министерство на труда и социалната политика отчитат още, че е трайна тенденцията да намаляват ражданията. В момента най-често жените раждат по едно дете, а според експертите за нормалното възпроизводство на нацията е необходимо в едно семейство да има минимум две деца.

Все по-често жените предпочитат първо да направят кариера, а след това да имат дете. Близо половината от жените в България раждат, след като навършат 25 години.

От социалното министерство отчитат още увеличаване на броя на престъпленията, извършвани от деца. Ежегодно през детските педагогически стаи минават по 13 500 деца. Най-честата причина децата да извършват престъпления е насилието, което срещат у дома. Това насилие може да доведе и до пристрастяване към хазарт и наркотици и до бягство от дома.