България е на първо място по смъртност в Европа
България е на първо място по смъртност в Европа / www.sxc.hu
България е на първо място по смъртност в Европа
32817
България е на първо място по смъртност в Европа
  • България е на първо място по смъртност в Европа

България е на първо място по смъртност в Европа, сочат данните от доклад на Центъра за здравна информация. Това съобщи председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. Владимир Пилософ по повод Международния ден на сърцето - 26 септември. Според специалистите 80% от случаите на сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат предотвратени чрез здравословна диета, редовна физическа активност и въздържание от тютюнопушене.

За да докажат, че превенцията и здравословният начин на живот може да предпази всеки от животозастрашаваща болест, учените дават за пример Финландия. През 1972 година лекарите там започват кампания по обучаване на обществото как да се храни здравословно. 20 години по-късно с намаляване на маслото, мазнините, солта и тютюнопушенето смъртността във Финландия е намаляла с цели 80%, разказва професор Асен Гудев: „Всеки от нас има спомени баба му какви хубави пържени картофи е правила. Най-доброто определение за атеросклерозата, което съм чувал, е, че атеросклерозата е заболяването, което сме придобили от нашата баба. Не наследили, а придобили".

Статистиката сочи, че в България около 70% от мъжете и 60% от жените имат нулева физическа активност. Освен това около 50% от хората прекарват над 300 минути дневно в седнало положение. Интересен е и фактът, че инфарктът е нова болест, която се появява преди около век. Епидемията на заболяването започва след Втората световна война. Учените си обясняват този факт с индустриализацията и промяната на живот на хората.