/ Община Смолян
Днес, след дълго боледуване ни напусна народната певица Христина Лютова, която е и Почетен гражданин на Смолян. Тъжната новина съобщи нейната дъщеря Марияна Павлова.

Христина Лютова беше една от емблематичните певици на Родопа планина, надарена с уникален глас, талант и характерен стил.Изпълнителката на "Планино, Стара планино" е родена на 24 май, 1940 г. в Смолян. Завършва Райковската гимназия в родния си град.

С красивия си родопски глас, двадесетгодишна, постъпва в ДА "Родопа"-Смолян, където пее цели 32 години като солистка и певица в хора. Обикаляйки родната планина, сама издирва и събира стотици народни песни, които изпълнява самостоятелно.


Пее и в ансамбъл "Филип Кутев", а по-късно 12 години е в състава на хора на "Големите български гласове". Създава и уникалното по рода си трио от контра алти „Родопея”, където пее и нейната дъщеря Марияна.

Христина Лютова има издадени в голям тираж компактдискове с нейни песни. Изнася хиляди концерти в много държави по света. Със своите драматични, плътни и дълбоки изпълнения вдига на крака препълнените зали в Европа, Азия, Латинска Америка и други и така разпространява родопската песен в много държави по света.

През 1976 г. и е присъдено званието "Заслужил артист". Печели още много награди, златни медали от републикански прегледи и национални събори. Творчеството на Христина Лютова ще остане вечно, защото е неподвластно на времето.

Кметът на Смолян Николай Мелемов съобщи за кончината в профила си във фейсбук и изказа своите съболезнования:

"Днес ни напусна Христина Лютова, една от емблематичните певици на Родопа планина". 

Изказвам моите най-искрени съболезнования към близките и роднините на народната певица!

Поклон пред светлата й памет!