Мариана Николова
Мариана Николова / Министерски съвет
България получи сертификат за хигиенна и безопасна дестинация на Световния съвет по пътувания и туризъм и това доказа, че взимаме навременни мерки, каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по БНТ.

„Нашите мерки бяха навременни. България получи сертификат за хигиенна и безопасна дестинация на Световния съвет по пътувания и туризъм и това доказа, че взимаме навременни мерки по отношение на здравето и живота на хората, но и по отношение на социално-икономическата политика. Това е нормално и правилно. Продължаваме с нови мерки. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви нови мерки в размер на 150 млн. лв., като тук има и 80 млн. лв. за малкия и средния бизнес, както и 68 млн. лв. за предприятия с оборот на 500 000 лв. Кабинетът е коалиционен и всеки има своя принос за тези мерки. Това беше подкрепено и от „Обединени патриоти“, каза още Николова.

Според министъра на туризма българите сами са спасили летния си сезон. 

Българите сами спасихме летния сезон, ще има и ски сезон, заяви Николова. „Единната система за туристическа информация за първи път дава публичност на статистиката. Тази година имаме посещения на Черноморието на над 900 000 българи. Общо за страната са 2,7 млн. българи, а чужденците са 1.1 млн. Статистиката показа 71% за българите към 29% за чужденците. Имаше спад на чужди туристи на места като Албена, Златни пясъци и Слънчев бряг, но имаше и невиждан бум на туристи по Южното Черноморие като Приморско, Лозенец, Китен, Царево, където се отчита дори ръст от 20%, има и бум на СПА курортите“, посочи тя.

„Аз съм безкомпромисна по отношение на мерките за безопасност и лично проверявам курортните селища и големите градове. Ние българите сами спасихме летния сезон и българите подкрепиха туристическия сектор. Българите харесват нашите курорти“, каза още Николова.

„Много са важни мерките на безопасност и ние сме безкомпромисни. Регионалните здравни власти постоянно проверяват курортите. Ще има ски курорти и ще има ски сезон. Нарушения няма да бъдат толерирани. Тези, които са по-гъвкави, ще оцелеят. Туристите сега търсят по-малки курорти и ние се преориентираме. Очакваме да дойдат туристи от Балканските страни и те ще дойдат през сухопътните граници“, добави тя.

„При хотелите, които бяха в по-голямата леглова база, не отвориха поради това, че си бяха направили сметката с чартърите, които се отмениха. Общата ни стойност на пакета за чартърната програма е около 55 млн. лв., като тя е с тенденция за 2021 – 2022 г. От бея се очаква около 400 000 души туристопоток. Към момента са постъпили и 17 заявления от туроператори по тази мярка“, допълни тя.
 
БНТ