/ Gulliver/Getty Images
Тихомир Патарински е новото аташе по туризъм на България в столицата на Германия – Берлин, който е част от дипломатическия състав на Посолството на Република България в Берлин и дейността му се координира и управлява съвместно с Министерството на туризма. 

Немският туристически пазар е сред приоритетните за България, като годишно страната ни се посещава от над 900 хил. германци. С над 2,7 млн. реализирани нощувки през 2019 година пазар Германия се на първо място по този показател, а за предходната 2021 г. с близо 1 млн. нощувки - на второ място след Румъния.

Основни цели и задачи на туристическото аташе на Министерството на туризма в Германия са свързани с координация на дейностите на всички заинтересовани страни от развитието на немския туристически пазар: публични институции, бизнес, браншови организации, туристи и др.

Ще се работи в посока активизиране на двустранните делови контакти и бизнес отношения между България и Германия в областта на туризма посредством организиране на общи инициативи с българските браншови организации и привличането на нови германски партньори в България.

Службата на представителя на Министерството на туризма в Берлин ще съдейства относно налагането на положителния образ на България в глобалното туристическо информационно пространство и по-специално на пазар Германия, ще организира разпространението на актуални презентационни печатни и електронни материали и активното използване на новите дигитални технологии и социални мрежи за реклама на България като целогодишна туристическа дестинация пред туроператори и журналисти. Съвместно с Министерството на туризма, туроператори и браншови организации ще участва в провеждането на журналистически и експедиентски турове в България с цел реклама на страната ти.

Сред основните задачи на представителя в Германия е да извършва мониторинг на немския туристически пазар, чрез събиране и анализиране на информация за тенденциите в неговото развитие и поведението на конкурентните на България дестинации спрямо него. Събраната информация ще бъде предоставяна на всички заинтересовани страни - браншови организации, административните структури по места и туристически компании, които работят на немския пазар.

В края на месеца на 30 и 31 май предстои работно посещение в Берлин на министъра на туризма Христо Проданов и председателя на Комисията по туризъм към Народното събрание Илин Димитров с цел провеждане на делови срещи с държавни институции и представители на частния туристически бранш.