споразумения
споразумения / БГНЕС
България и Сърбия обявяват неотменимия си ангажимент за изграждане на междусистемна газова връзка, така че тя да бъде въведена в експлоатация най-късно до май 2022 г. В рамките на срещата на високо равнище ЕС - Западни Балкани, която се организира в София, двете страни подписаха днес съвместна декларация за изграждането на газовия интерконектор. Документът бе подписан от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и от министъра на енергетиката и минното дело на западната ни съседка Александър Антич, в присъствието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, президента на Сърбия Александър Вучич и на министър-председателя Бойко Борисов. Това съобщи пресцентърът на енергийното министерство.

Лидерите на ЕС и Западните Балкани подписаха споразумения по различни проекти

С декларацията двете страни се ангажират да създадат съвместна работна група, която да контролира всеки етап от проекта и в рамките на която да бъдат обсъждани и решавани евентуално възникнали въпроси.

Българската страна декларира също намерението си да определи, със съгласието на Европейската комисия, националния преносен оператор "Булгартрансгаз" за организатор на проекта и оператор на бъдещия газопровод на българска територия.

Подписването на декларацията е поредна стъпка към реализацията на проекта за междусистемна газова връзка България-Сърбия изцяло в унисон с приоритетите на българското правителство в енергийната област, свързани със сигурността и диверсификацията на енергийните доставки. Напредъкът по изграждането на интерконектора, материализиран в подписната днес декларация, илюстрира и изпълнението на основните приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС, а именно - енергийната свързаност на ЕС и страните от Западните Балкани, посочват от МЕ.
БТА