Българи зад граница преговарят за линии от Испания, Кипър и Германия до летище Пловдив
Българи зад граница преговарят за линии от Испания, Кипър и Германия до летище Пловдив / снимка: Impact Press Group, архив

Откриването на редовни линии от Испания, Кипър и Германия до летище Пловдив искат българите зад граница. Диаспорите по места създават организации, по подобие на пловдивския Фонд за развитие, които да преговарят с нискотарифните авиолинии. Шефът на местния аеропорт Дойчин Ангелов пък ще им помага с професионални консултации. Именно той е провокирал интерес у емигрантите, след интервюта в местната преса, която излиза на български език.

Нашенци в Испания и в Кипър ще заплащат символичен членски внос от около 10 евро, който да спонсорира фонда. Това съобщи за Дарик Дойчин Ангелов. По думите му членовете в двата Фонда ще са на печалба още след първия полет, от разликата между цената на билет от нормална и от нискотарифна авиокомпания. Най-вероятните линии към момента са от кипърското летище Пафос и от испански аеропорт в региона на Аликанте или Валенсия.

Инициативата в Германия идва от бизнеса, каза още Ангелов. Там към момента най-актуален е вариантът за полет Пловдив - Дортмунд. Големите фирми са видели възможност след спонсорство на Фонд за развитие на българо-германска линия, да рекламират в самолетите и по съответните сайтове. Ангелов даде за пример „Райънеър”, които за миналата година имат общо 75 млн. пътници, които са ползвали рекламните материали в самолетите, както и 800 млн. посетители на сайта им.

Райънеър продава билети за линията Пловдив - Франкфурт, която се очаква да тръгне отново от март месец. Според Ангелов, обаче има шанс това да не се случи. Причината е заради забавени плащания от Фонда за развитие на летище Пловдив към нискотарифната компания.

Още новини от Пловдив