Бъдещият кмет трябва да е добър мениджър и да не е корумпиран
Бъдещият кмет трябва да е добър мениджър и да не е корумпиран / снимка: Sofia Photo Agency

Бъдещият кмет трябва да е добър мениджър, да не е корумпиран и да не крие корумпираните в екипа си. Това сочат резултатите от национално онлайн допитване на Дарик радио и информационния сайт DarikNews.bg.

На събитието бяха оповестени и резултатите от проучване на вестник “24 часа” какъв да е идеалният кмет.

87 от всеки 100 участвали в допитването искат бъдещият кмет да е добър мениджър, а 90 от 100 смятат, че той не трябва да е корумпиран и да не крие далавераджиите в екипа си.

74 процента искат кметът да носи пари от европроекти, а 62 процента – да помага на културата и спорта.

Според участвалите в изследването 78 от всеки 100 души смятат, че кметът им не трябва да спъва инвестициите в града и да става заложник на бизнес кръгове. Тези критерии в допитването на Дарик радио доста точно отразяват настроенията на хората преди местните избори, призна шефката на МБМД Мира Янова.

Според паралелно проучване, проведено от кореспондентите на вестник „24 часа” в 17 областни града, идеалният кмет би трябвало да е мъж, ново лице в местната власт, по-заможен от средния българин, необвързан с партия, умерен, на възраст до 50 години, висшист, семеен, с деца.

22 процента смятат, че той трябва да е юрист, а 46 процента настояват първата грижа на новоизбрания градоначалник да бъдат пътищата и дупките по тях.