Бъчварова замеси и медиите в създалата се паника на Летище София
Бъчварова замеси и медиите в създалата се паника на Летище София / снимка: БГНЕС, архив
Бъчварова замеси и медиите в създалата се паника на Летище София
83010
Бъчварова замеси и медиите в създалата се паника на Летище София
  • Бъчварова замеси и медиите в създалата се паника на Летище София

Вътрешният министър Румяна Бъчварова замеси медиите в създаването на паника по време на проверката на съмнителния бус на Летище София вчера.

Според нея българските медии са използвали непроверена информация за наличие на взривно устройство, тъй като МВР не е можело да потвърди това.

Бъчварова съобщи, че в момента се разработват планове за действие в такива ситуации, с особено внимание към правилата, по които се дава информация на медиите.

„Много е важно в такава ситуация да не се допуска създаване на паника, както се случи вчера. Да не изтича информация към потенциалните извършители на терористичния акт, имаме такива опасения, че и вчера се създадоха такива условия. Да се работи с медиите, както и при други случаи, да направим разяснение какво следва да се прави в такива ситуации, коя е отговорната институция, която предоставя информация. МВР е последна която се включи - и то, само когато има конкретен факт", заяви министърът.

На въпрос дали ще накаже кучето, тя коментира:

„Иронията не е уместна. Кучето си е свършило работата, така както е обучено. Но не би трябвало да бъдат публично известни всички методи, по които ние действаме. Организацията по външния периметър на летището не беше добра, но нашите служители действаха според указанията".