Бутат с полиция ромско гето в столичния комплекс Младост
Бутат с полиция ромско гето в столичния комплекс Младост / снимка: Sofia Photo Agency
Незаконни ромски постройки върху общински терени в столичния квартал „Младост 4" ще бъдат съборени, а обитателите им принудително преместени с помощта на полиция, ако до сряда вечерта не си тръгнат сами. Това каза за Дарик кметът на район „Младост" Петко Дюлгеров като подчерта, че е издал заповед за събаряне на гетото. Той коментира и протеста на жители от „Младост 2", които събират втори ден подписка срещу презастрояването на района. Според Дюлгеров има некомпетентност сред протестиращите, но в същото време призна, че има презастрояване в района.

Има много жалби от хора от „Младост 4", че се разбиват мазета, че има кражби. Едните са роми от Берковица, а другите са от Кюстендил. На едното място са доста човека – около 50-60. Те са предупредени, има издадена заповед, че трябва да напуснат, защото незаконно са там, построили са някакви временни колиби.

Срокът изтича в сряда?

Да. Не може всеки да идва, да кажем, от другия край на България, да си хареса някое место и да си строи град. Има закони и те трябва да се спазват, независимо дали сме българи, роми или турци. Законът важи за всички.

Два дни в „Младост” върви подписка срещу презастрояването.

Има за съжаление една некомпетентност от страна на тези хора. Бъркат сроковете, защото първо минава обсъждане на общия устройствен план, после има обсъждане на подробните устройствени планове. Сроковете са спазени и сега ще има обществени обсъждания на 22 и 29 май. За „Младост 2" ще бъде на 29-и и там може всеки да си изрази мнението. Всички справедливи мнения на хората и желания, които са подплатени с необходимата аргументация ще бъдат приети.