Бутането на ромските къщи в „Максуда стигна до съда в Страсбург
Бутането на ромските къщи в „Максуда стигна до съда в Страсбург / снимка: Dariknews.bg, архив

Събарянето на незаконните постройки във варненския квартал "Максуда" стигна до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Съдът е сезиран на 19 август от организацията "Равни възможности" по жалба на девет от засегнатите ромски семейства.

Адвокат Даниела Михайлова от организацията обясни пред "Фокус", че в жалбата се настоява съдът да наложи привременни мерки на България заради бутането на незаконните постройки. Вчера до обяд варненската община трябваше да разясни случая на правосъдното министерство, а то до 16 ч. да отговори на съда, допълва „Сега". Ако съдиите в Страсбург не са доволни от отговора на българските власти, могат да забранят следващо разрушаване на незаконни сгради. Според Михайлова страната ни нарушава конвенцията за правата на човека, защото разрушава единствения дом на тези хора, без да им осигури алтернатива преди това.

В четвъртък общината разруши 49 от 58 незаконни постройки на ромите от "Максуда", за събарянето на които има заповед от една година. Събарянето бе посрещнато на нож от ромите - със заплахи за самозапалване и обстрел на полицията с камъни. За премахване останаха около 15 бараки, които според кметството ще бъдат съборени след десетина дни. По данни на кметството 520 души са с настоящ адрес в къщите на двете улици, а с постоянен адрес - 490. Около 200 са децата.

Проблемът е, че след началото на акцията част от обитателите на гетото, включително и деца, нощуваха на открито, защото това е единственият им дом. Според кметството ромите нито са обжалвали заповедите за събаряне, нито са поискали да се настанят в някоя от предложените им социални институции временно.