Бурни ветрове преминаха през страната
Бурни ветрове преминаха през страната / снимка: Sofia Photo Agency
Силни и бурни ветрове се появиха в много райони на страната, главно в местата северно от планините. Силните ветрове са в следствие на преноса на топъл въздух в югоизточната част на мощен циклон, който ще определя времето у нас през следващите 72 часа.

В района на София няма силни пориви на вятъра, възможно е по-късно през деня и през нощта и вятърът да се усили.

Според синоптиците силните и бурни ветрове ще отслабнат през следващите 24 часа, а вятърът ще се преориентира от югоизток, изток. Според старши научния сътрудник д-р Константин Цанков, директор на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките, скоростта на вятъра, измерена в различни райони на страната е между 10 и 21 метра в секунда. През следващото денонощие силни пориви на вятъра ще има главно над източната половина на страната и Добруджа.

Според Константин Цанков през нощта срещу сряда ще се появи плътна облачност над страната и се очакват интензивни валежи, които на места ще надхвърлят 10-20 литра на квадратен метър.

Между 16 и 22 метра в секунда е скоростта на вятъра в селищата в Централна и Северозападна България, съобщи Найда Николова, дежурен синоптик във филиала в Плевен на НИМХ към БАН.

Силен вятър и необичайно високи за сезона температури има и в района на Източните Родопи днес. Скоростта на вятъра достигна до 28 метра в секунда, или малко над 100 километра в час. Няма данни за нанесени щети в област Кърджали.

Вследствие на силния вятър топола падна върху два леки автомобила в Хасково. Няма пострадали хора, съобщи Тенчо Атанасов от областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Инцидентът е станал около 15.40 часа днес. Средната скорост на вятъра в Хасково по време на инцидента е била 17 метра в секунда, с отделни пулсации до 22 метра в секунда.

Вижте прогнозата за времето