Бургаската полиция опроверга информацията за издирваните деца
Бургаската полиция опроверга информацията за издирваните деца / снимка: БГНЕС

Бургаската полиция възрази остро срещу материал, разпространен в БТА, в който има информация за издирвани, през тази година, 27 деца от интерната “Александър Георгиев-Коджакафалията”.

Във връзка с материала, визиращ издирването на осем възпитаници на Дом за деца, се уточнява че се касае за група от подрастващи, често напускащи възпитателното заведение. Според приетите изисквания те се обявяват за местно издирване веднага след подаване на сигнал от Ръководството на Дома.

Снемането от издирване от полицейските служители се осъществява, след физическо установяване и довеждане на детето в Дома и подписване на документи за приемането му обратно в социалното заведение.

Към момента от началото на годината полицията е сезирана с 27 искания за местно издирване на подрастващи от Дома, но това не са 27 деца. Става въпрос за осем деца, които периодически се подават за издирване. За миналата година общо заявени са 234 случая за издирване на възпитаници, като общия им брой обаче не надвишава 10 деца. Същите напускат Дома системно и регулярно се връщат от полицейските служители.

Част от издирваните от миналата и тази година деца са при родителите си или при свои близки роднини, но не са свалени от издирване поради това, че не са върнати по надлежния ред в Дома. Към момента няма данни нито едно дете от издирваните да е станало жертва на престъпно посегателство или да е в неизвестност. Повечето от тях водят скитнически начин на живот и се прибират от време на време в Дом “Коджакафалията”, уточняват още от Областна Дирекция на Полицията в Бургас