Бунтът срещу архимандрит Дионисий избуял преди скандала със зарята за Великден
Бунтът срещу архимандрит Дионисий избуял преди скандала със зарята за Великден / БГНЕС, архив
Бунтът срещу архимандрит Дионисий избуял още преди Великден
86898
Бунтът срещу архимандрит Дионисий избуял още преди Великден
Бунтът срещу архимандрит Дионисий избуял още преди Великден
  • Бунтът срещу архимандрит Дионисий избуял още преди Великден
  • Бунтът срещу архимандрит Дионисий избуял още преди Великден

Архимандрит Дионисий, предстоятел на патриаршеската катедрала "Свети Александър Немски", отвърна на атаките срещу него. Той твърди, че негодувание срещу него има много преди скандала със зарята на Възкресение Христово.

Предстоятелят  на патриаршеската катедрала даде изявление пред миряни и медии в своя защита, на което направи и даде подробен отчет за дейността си като архимандрит, за да отрече всяко обвинение отправено към него.

Кой поръча заря и музика за възвестяването на Възкресението?

Архимандрит Дионисий беше обвинен в театралничене и помпозност заради зарята на Великден, за участието на Националната гвардейна част в  богосложението, в кражба на дарение и още.

Той обаче твърди, че вътрешните бунтовнически действия са още от началото на март. "Отец Костадин в типично за него състояние сам ми заяви: "Ти си аут. Сам си отряза главата, с теб е свършено". Много преди Страстната седмица и този Великден бяха тези слова", призна Дионисий.

Архимандрит Дионисий обясни за зарята над „Александър Невски” навръх Великден

Архимандритът изрази възмущение, че е обвинен и във фетишизъм. "На Велики четвъртък съм бил превърнал своя фетиш - да целувам детски крака. Това е скверност и гавра, които само извратен ум и развратено сърце би могло да изрече", поясни той.

Най-острото обвинение към него обаче бе за поругаване на тялото и кръвта Христови. Две имена се открояваха: това на отец Костадин Гавраилов и отец Антоний.

"В официалния сайт на нашата патриаршия с благословението на вуйчото на бунтуващия се отец Антоний се помества интервю, говорещо за отсъствие в Йерусалим на начин на отслужване на Света литургия, както тук. Имаше вуйчо владика, ставаш поп", заяви архимандрит Дионисий.

Църквата скарана на Гергьовден

Изявлението му не мина и без скандал. Мирянин зададе въпрос към архимандрита и беше изгонен от храма от други присъстващи. Саморазправата продължи и навън, където той беше обвинен в платена провокация.

На 18 май предстои редовно заседание на Светия синод. На него архиереите ще обсъждат въпросът с фойерверките и ще решат дали да има заря през следващите години. Има вероятност на него да се обсъди поведението на архимандрит Дионисий и да решат дали той да продължи да заема поста си.