„Българските институции действаха професионално и осигуриха спокойствие на семействата на пострадалите, защото имаше прекалено много спекулации, което допълнително ги натоварваше емоционално. Имаше ефикасно управление на последствията от тази криза. Това е още един знак, че и в добро, и в лошо сме най-близки приятели и трябва да си помагаме", заяви пред NOVA външният министър на Северна Македония Буяр Османи. 

Той отхвърли конспирациите, че трагедията е инсценирана, за да накара София да каже „да” на Скопие по пътя към ЕС.

„Ако ме питате за различията, които имаме и за европейската перспектива, ние никога досега не сме прекъсвали комуникацията си с Република България. Независимо от факта, че това бе по-трудно заради факта, че в рамките на една година имаше три път избори. Не бе сформирано правителство и имаше служебно правителство, но ние със служебното правителство на България бяхме в непрекъсната комуникация. В последния период имахме три директни срещи между експертите. Разменихме ноти, документи, позиции, мнения и така ще продължим и занапред. Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет и институциите, за да може да завършим този спор, който държи като заложник не само нашата европейска перспектива, но и целия регион, заложник е и приятелството между нашите две държави", каза Османи. „България е една от държавите, които движи напред процесът на евроинтеграцията на целия регион. Да не забравяме, че през 2018 година точно в София именно България беше домакин на Срещата на върха на ЕС за Западните Балкани и ръководеше тази европейска перспектива на целия регион”, каза Османи.

„Мисля, че е в интерес както на България, така и в наш интерес, а и на целия Европейски съюз, да приключим по-бързо с този въпрос, който ненужно трови двустранните ни отношения", каза още външният министър на Северна Македония.

„Първите послания, които идват от партиите, които може да съставят коалиция, ни вдъхват оптимизъм. Но, в отношенията между Северна Македония и България фокусът не трябва да го оставяме само върху миналото, а и върху настоящето и бъдещето. Цяло е когато има всичко. Не подценявам значението на историята и миналото, ние трябва да говорим за тези въпроси разговори. Но трябва да се фокусираме върху настоящето. Ние всеки ден създаваме история. Ние сме сериозни и конструктивни. Вярваме в приятелството на нашите две държави. Вярваме в общото бъдеще на Европа. Ние сме съюзници в НАТО и трябва само един по-рационален подход и от двете страни, както и разбиране на другия", каза още македонският министър на външните работи. 

„При нас казват, че хората се познават в лоши моменти, а приятелите – в тежки. Това, което се случи последните 2 дни, показва, че сме най-близки съседи, близки приятели и можем да си помогнем един на друг и в добро и в лошо”, каза още Буяр Османи.
NOVA